Dementie & klank

Mensen met dementie leven vaak in grote onzekerheid. Door het verlies van hun korte termijn geheugen voelen ze zich voortdurend gedesoriënteerd. Ze kunnen niet meer voor zichzelf zorgen en moeten hierdoor hun autonomie en status opgeven. Ook nare herinneringen die opgeslagen liggen in het lichaamsgeheugen, en die tot dusver (mogelijk) onbewust waren, kunnen naar de oppervlakte komen. Vaak kunnen zij hier niet meer op adequate manier uiting aan geven. De stress stapelt zich op. Dag in dag uit. 

Stress
Tijdens stress gaat het brein op ‘rood’. Vanuit dit deel van de hersenen is ontspannen niet mogelijk en wordt het omgaan met anderen bemoeilijkt. Dit kan onveilig of erg onaangenaam aanvoelen. Zelf zijn ze niet meer in staat de nodige ontspanning te organiseren, en de stress te reguleren.

Ontspanning
De rustgevende en harmoniserende werking van klankschalen kunnen hierin ondersteunen. Hierdoor kan het brein weer op ‘groen’ komen en ontstaat er ontspanning. Soms krijgen mensen weer toegang tot delen van hun hersenen waarbij ze in staat zijn weer uiting te geven aan hun emoties of gedachten.

Volledig afgestemd
Een klankmassage bij iemand met dementie is volledig afgestemd op de behoefte van die persoon. Ik observeer en speel in op wat ik zie, voel en merk. Bij de ene cliënt ontstaat er een diepe rust, bij de ander ontstaat er een gesprekje, bij een ander weer een samenspel. Het werkt op onbewust niveau en bij iedereen heeft het een harmoniserende en ontspannende werking.  Ook mensen met Parkinson kunnen veel hebben aan een klankmassage.

Kleine wonderen gebeuren in deze sessies die door de mensen als zeer prettig ervaren worden. Mensen gaan zingen, praten, dieper ademhalen, zuchten van opluchting, lachen, huilen. Het kan als een-op-een ervaring, maar ook als groepservaring ingezet worden. Het geeft rust en een gevoel van welbehagen in groepen.

Lees ook de ervaringen hiernaast “hoe cliënten reageren”